Invulling van de dagdelen
De cursus bestaat uit 8 dagdelen die ieder een ander thema centraal hebben staan. Het niveau van de cursus is gelijk aan post-HBO. Tijdens de cursus kan eenvoudig worden gedifferentieerd (bijvoorbeeld binnen de thema’s van de dagdelen). Voorafgaand aan iedere bijeenkomst zal naast een praktische opdracht, de cursist ook gevraagd worden één of enkele artikelen te lezen. De rode draad van de cursus is het projectmatig werken met het zogenaamde ‘Gewenste Resultaat Schema’. Tijdens iedere bijeenkomst stelt de cursist hierin het gewenste resultaat voor zijn of haar school scherper.
1. Startbijeenkomst
We gaan in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen op onderwijs en ict gebied. Hoe kan je deze trends duiden en wat betekent dit voor het onderwijskundig handelen van de leerkracht? Welke rol speelt de visie op onderwijs van je eigen school hierbij? Formatief werken; hoe geeft je vorm aan hybride onderwijs? Ook maken we een eerste start met het projectmatig werken.
2. Systeembeheer
Op school gaat er vaak veel tijd verloren aan het oplossen van technische problemen. “Het geluid doet het niet”, “Ik ben mijn wachtwoord kwijt’ zijn veel voorkomende geluiden. We laten je zien hoe je hiermee om kan gaan. Welke systemen zijn er momenteel, en wat moet je hierover weten? Wat kan je zelf en wat is handig om uit te besteden? Ook gaan we in op de toekomst van het netwerkbeheer en nodigen we relevante gastspreker(s) uit om hun kennis hierover te delen. In dit dagdeel gaan we ook in op het thema privacy.
3. Verandermanagement
Het loslaten van een vaste manier van werken is niet altijd eenvoudig, ook al is het duidelijk dat de verandering een meerwaarde oplevert. Hoe kan je effectieve strategieën inzetten om je collega’s mee te krijgen in deze veranderingen? En hoe kan je d.m.v. vragen stellen, collega’s stimuleren zelf actie te ondernemen? Dit leer je in dit dynamische dagdeel.
4. Inspiratiebar
Iedere dag worden er weer nieuwe en nog betere ICT-toepassingen ontdekt. De vraag hierbij is hoe kunnen deze ons onderwijs verder verbeteren. Tijdens deze ‘Inspiratie-bar’ worden de beste ICT toepassingen van dit moment uitgeprobeerd en besproken (o.a. de Blue bot, Ozobot, Thymio, Dash & Dot, Marbotic, 3D pen, 3D printer en VRbril).
5. 21-ste eeuwse vaardigheden en professionalisering
Een belangrijke ontwikkeling is het toenemende belang van 21-ste eeuwse vaardigheden in het onderwijs. Wat zijn deze vaardigheden en hoe kan je er mee aan de slag op jouw school? In het tweede deel van deze dag laten we je zien hoe je op de hoogte kan blijven van ontwikkelingen op je vakgebied met behulp van ICT. Bijv. sociale media spelen hier een belangrijk rol in.
6. Slimmer werken
Werk en privé lopen in elkaar over, taken worden gecompliceerder, de hoeveelheid informatie neemt toe. Hoe kan je m.b.v. ICT slimmer werken? Hoe leer je puzzelen i.p.v. stapelen? Wat zijn je energie-gevers en wat zijn je energievreters?
7. Mediawijsheid
Leerlingen zijn steeds jonger online via computers, tablets of smartphones, en steeds jonger nemen zij zelfstandig beslissingen over hun online gedrag. Hoe ga je hier als school mee om? Wat hoort op school en wat is voor “thuis”. In dit dagdeel geven we je handvatten over hoe je hier vorm aan kunt geven. Tevens gaan we in op hoe media je lessen kunnen verrijken.
8. Eindpresentatie
In de eindpresentatie laten deelnemers zien wat de cursus voor hen persoonlijk en voor de school heeft opgeleverd. Uiteraard worden ook de diploma’s uitgedeeld.
Aanmelden voor deze opleiding?
Binnenkort worden weer nieuwe trainingen gegeven aan bijv. alle ICT-ers PO/VO binnen het bestuur of de stichting. Minimaal 8 deelnemers, maximaal 16. Aanmelden voor deze opleiding kan door een mail te sturen naar info@onderwijsmetict.nl