Ben je benieuwd of deze training iets voor jouw school is?

Neem dan met ons contact op door middel van het contactformulier om de mogelijkheden te bespreken of laat je nummer achter en wij bellen je terug!

06-39762929

info@onderwijsmetict.nl

Opleiding tot OICT-er (PO-VO-MBO)

In 8 dagdelen krijgt de ICT’er handvatten om het primaire en secundaire proces op school te koppelen aan ICT-middelen en de daarbij behorende vakvaardigheden. Een opgeleide OICT-er heeft brede kennis en adviseert bij de versterking van het leermiddelenbeleid op een school. De opleiding is erop gericht dat de deelnemers de opgedane kennis direct kunnen toepassen in de praktijk. De opzet van de opleidingsdagen is daarom zo veel mogelijk interactief. De huiswerkopdrachten zijn gericht op zelfwerkzaamheid en toepasbaarheid in de praktijk.

Opleiding tot OICT-er (PO-VO-MBO)

In 8 dagdelen krijgt de ICT’er handvatten om het primaire en secundaire proces op school te koppelen aan ICT-middelen en de daarbij behorende vakvaardigheden. Een opgeleide OICT-er heeft brede kennis en adviseert bij de versterking van het leermiddelenbeleid op een school. De opleiding is erop gericht dat de deelnemers de opgedane kennis direct kunnen toepassen in de praktijk. De opzet van de opleidingsdagen is daarom zo veel mogelijk interactief. De huiswerkopdrachten zijn gericht op zelfwerkzaamheid en toepasbaarheid in de praktijk.

Voor wie

Leraren, ICT-ers en teamleiders die affiniteit hebben met onderwijsinnovatie.

Resultaat

Na deze opleiding:

  • wordt systeembeheer minder dominant in jouw werk als ICT-verantwoordelijke
  • kun je sturen op verandering van je collega’s
  • kun je weerstanden wegnemen
  • heb je inzicht in fysieke en online tools die bijdragen aan toekomstgericht onderwijs
  • wordt digitale geletterdheid verbonden aan jouw onderwijspraktijk
  • weet je welke trends- en ontwikkelingen op onderwijs en ICT gebied er momenteel spelen en kan je deze verbinden aan de doelstellingen van jouw school
  • ben je mediawijzer en digitaal fitter dan ooit

Waar

De cursus vindt plaats op locatie in Reeuwijk (Zuid-Holland) maar kan tevens in company worden gegeven bij minimaal 8 deelnemers. In september/oktober start de opleiding tevens in Apeldoorn en in Emmen. Interesse in Apeldoorn/Emmen te starten? Stuur een mail naar info@dieter.nl

Wanneer

De trainingen in Reeuwijk vinden plaats op donderdagmiddag, 13.00 – 17.00 uur, op de volgende data:

  • Dagdeel 1: 14 september ’23
  • Dagdeel 2: 12 oktober
  • Dagdeel 3: 16 november
  • Dagdeel 4: 11 januari ’24
  • Dagdeel 5: 8 februari
  • Dagdeel 6: 14 maart
  • Dagdeel 7: 18 april
  • Dagdeel 8: 16 mei
  • Reserve: 13 juni

De trainingen in Emmen vinden plaats op woensdagmiddag, 13.00 – 17.00 uur, op de volgende data:

 

  • Dagdeel 1: 4 oktober
  • Dagdeel 2: 1 november
  • Dagdeel 3: 29 november
  • Dagdeel 4: 20 december
  • Dagdeel 5: 24 januari
  • Dagdeel 6: 6 maart
  • Dagdeel 7: 27 maart
  • Dagdeel 8: 24 april
  • Reserve: 15 mei

Kosten

€ 1.795 per persoon (excl. BTW). Minimaal 8, maximaal 16 deelnemers. De gemiddelde studielast is 120 uur. Bij de cursus zijn meerdere trainers met specifieke expertise betrokken. De cursus past binnen het profiel van een LB-functie.

Indeling van de dagdelen

De cursus bestaat uit 8 dagdelen die ieder een ander thema centraal hebben staan. Het niveau van de cursus is gelijk aan post-HBO. Tijdens de cursus kan eenvoudig worden gedifferentieerd (bijvoorbeeld binnen de thema’s van de dagdelen). Voorafgaand aan iedere bijeenkomst zal naast een praktische opdracht, de cursist ook gevraagd worden één of enkele artikelen te lezen. De rode draad van de cursus is het projectmatig werken met het zogenaamde ‘Gewenste Resultaat Schema’. Tijdens iedere bijeenkomst stelt de cursist hierin het gewenste resultaat voor zijn of haar school scherper.

1. Startbijeenkomst

We gaan in op de belangrijkste trends en ontwikkelingen op onderwijs en ICT gebied. Hoe kan je deze trends duiden en wat betekent dit voor het onderwijskundig handelen van de leerkracht? Welke rol speelt de visie op onderwijs van je eigen school hierbij? Formatief werken; hoe geeft je vorm aan hybride onderwijs, wat te doen met generatieve AI, waarom is Digitale Fitheid belangrijk? Ook maken we een eerste start met het projectmatig werken.

2. Systeembeheer

Veel ICT-ers op school zijn hun kostbare tijd kwijt aan hulpvragen mbt systeembeheer. Daar moet je van af, maar hoe? We laten je zien hoe je hiermee om kan gaan. Welke systemen zijn er momenteel, en wat moet je hierover weten? Wat kan je zelf en wat is handig om uit te besteden? Ook gaan we in op de toekomst van het netwerkbeheer en nodigen we relevante gastspreker(s) uit om hun kennis hierover te delen. In dit dagdeel gaan we ook in op het thema privacy.

3. Verandermanagement

Urgentie werkt beter dan ambitie. Hoe maak je je team bewust van de noodzaak om technologie meer en logischer in te zetten in het primaire en secundaire proces van hun werk. Het loslaten van een vaste manier van werken is niet altijd eenvoudig, ook al is het duidelijk dat de verandering een meerwaarde oplevert. Hoe kan je effectieve strategieën inzetten om je collega’s mee te krijgen in deze veranderingen? En hoe kan je d.m.v. vragen stellen, collega’s stimuleren zelf actie te ondernemen? Dit leer je in dit dynamische dagdeel.

4. Fysieke en online Tools

Iedere dag worden er weer nieuwe en nog betere ICT-toepassingen ontdekt. Hoe hou je dit allemaal bij en hoe draagt het bij aan slimmer werken? En hoe kan dit jouw onderwijs verder verbeteren. De vraag hierbij is hoe kunnen deze ons onderwijs verder verbeteren. Tijdens dit dagdeel werken we aan digitaal bewustzijn en digitale hygiëne en gaan we aan de slag met fysieke en online tools zoals Robotica, VR-Bril en de inzet van generatieve AI.

5. Informatie geletterdheid

Het basisingrediënt van het onderwijs is informatie. In de tijd waarin informatie ons letterlijk en figuurlijk overspoelt, is het belangrijk om eigenaar te blijven van je eigen informatie en slim om te gaan met aangeboden informatie. Daarnaast is het belangrijk om effectief en efficiënt samen te werken aan informatie. In dit dagdeel gaan we werken met digitaal werkgereedschap om meer tijd en meer energie over te houden door technologie slim in te zetten. En de basisingrediënten goed te structureren en vindbaar te maken. Dit laatste noemen wij persoonlijk kennismanagement (PKM).

6. Digitale geletterdheid

Een belangrijke ontwikkeling is het toenemende belang van 21-ste eeuwse vaardigheden in het onderwijs. Wat zijn deze vaardigheden en hoe kan je er mee aan de slag op jouw school? In dit dagdeel ligt de nadruk op digitale geletterdheid, vier elementen van de 21e eeuwse vaardigheden, en hoe je deze vormgeeft binnen het onderwijs.

7. Mediawijsheid

In de tijd van deep fake, fake news en ‘de smartphone in de klas’ verdient mediawijsheid een eigen dagdeel in deze leergang. Leerlingen zijn steeds jonger online via computers, tablets of smartphones, en steeds jonger nemen zij zelfstandig beslissingen over hun online gedrag. Hoe ga je hier als school mee om? Wat hoort op school en wat is voor “thuis”. In dit dagdeel geven we je handvatten over hoe je hier vorm aan kunt geven. Tevens gaan we in op hoe media je lessen kunnen verrijken.

8. Eindpresentatie

In de eindpresentatie laten deelnemers zien wat de cursus voor hen persoonlijk en voor de school heeft opgeleverd. Uiteraard worden ook de diploma’s uitgedeeld en eten we samen een pizza. Je krijgt tevens de boeken ‘Ons werk is stuk‘ en ‘The AI Classroom

Aanmelden voor deze opleiding?

Stuur een mail naar info@onderwijsmetICT.nl om je aan te melden voor deze opleiding. Ook voor vragen zijn wij bereikbaar per mail of klik hier om een (telefonische) afspraak in te plannen. Download hier de factsheet van deze opleiding. 

×