• Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ben je benieuwd of deze training iets voor jouw school is?

Neem dan met ons contact op door middel van het contactformulier om de mogelijkheden te bespreken of laat je nummer achter en wij bellen je terug!

06-39762929

info@onderwijsmetict.nl

Computational thinking gaat verder dan programmeren

Computational Thinking (eigenlijk is hier niet echt een fijne Nederlandse vertaling van) is het oplossen van problemen, het ontwerpen van systemen en het begrijpen van menselijk gedrag, gebruikmakend van concepten en werkwijzen uit de informatica, werkend vanuit een persoonlijk perspectief.

Computational thinking gaat verder dan programmeren

Computational Thinking (eigenlijk is hier niet echt een fijne Nederlandse vertaling van) is het oplossen van problemen, het ontwerpen van systemen en het begrijpen van menselijk gedrag, gebruikmakend van concepten en werkwijzen uit de informatica, werkend vanuit een persoonlijk perspectief.

Voor wie

Voor leerlingen in de bovenbouw van het PO en de onderbouw van het VO. Scholen die de Digitale Geletterdheid in hun plannen hebben opgenomen, beloven de leerlingen kennis te laten nemen van ‘Computational thinking’. Deze training draagt hieraan bij

Resultaat

Na deze training zijn leerlingen op de hoogte van de meerwaarde van ‘computational thinking’. (Mooi meegenomen: U ervaart welke concepten stiekem al in uw onderwijs verwerkt zitten en hoe u deze expliciet kunt koppelen aan digitale geletterdheid.)

Kosten

Op aanvraag

Build your own robot [Micro:bit]

Tijdens de workshops wordt de ontwerpcyclus gevolgd om zo een diepgaande leerervaring te bieden. De kinderen gaan zelf nadenken over hun doelgroep, de context waarin hun ontwerp wordt gebruikt, de randvoorwaarden van hun ontwerp etc. Er wordt gebrainstormd en er worden ontwerpschetsen gemaakt.
Daarna gaan ze écht robots bouwen van karton, met de micro:bit en andere technische elementen.
De prototypes die ze bouwen worden door hun medeleerlingen beoordeeld en in sommige gevallen echt getest met de doelgroep! Aan het einde van het dagdeel worden het ontwerp en de testresultaten gepresenteerd aan de rest van de groep. – Onderdeel van BYOR.

Ik wil hagelslag...

U gaat unplugged programmeren. Zonder stekker (en scherm dus!) Zo leert u de concepten van Computational thinking nog beter op waarde te schatten. Na afloop kent u  de begrippen algoritme, debuggen, decompositie, herhaling, patroon.

 

Brainpowerrr!

Leren redeneren zoals een computer dat doet, met behulp van de programmeertaal Blockly.  Leerlingen leren via enkele online games de basisvaardigheden van de programmeertaal Blockly aan. Aansluitend kunnen ze kiezen uit enkele challenges, gekoppeld aan diverse typen robots waarmee ze ‘computational’ leren ‘thinken’. Ze gaan in teams de challenges doorlopen, waarbij de docent de voortgang bijhoudt. Het team dat de meeste challenges goed weet te volbrengen wint een prijsje.

Scratch my back

Leerlingen kunnen na deze workshop een programma schrijven met de visuele programmeertaal Scratch (achterliggend JAVA)

GPS: hoe werkt dat?

Computational Thinking gaat zeker niet alleen over ‘leren programmeren’. Het gaat ook over over het begrip van de werking van de digitale wereld om je heen. GPS, bijvoorbeeld, voelt als magie, maar is het niet. Leerlingen leren in deze workshop wat voor technologie er achter GPS schuilgaat. D.m.v. een spel rond geo caching ontdekken ze de werking van plaatsbepaling, satellieten en radiosignalen

Kijk! Het lava stroomt over mijn schoenen!

Leerlingen hebben na deze workshop kennis gemaakt met VR en AR. De leerlingen gaan in Cospaces zelf een omgeving in VR/AR bouwen.

Aan de slag met Dash & Dot

Twee schattige robotjes die samen geweldige trucs kunnen uithalen! Leerlingen leren stapsgewijs de basics van programmeren met de programmeertaal Blockly kennen. Voor je het weet zijn de twee robots de beste digitale vriendjes van de leerling geworden, én kunnen ze je precies uitleggen hoe een robot nou werkt…

Virtual en augmented reality

Hoe gaaf is het om plots zelf over de Noordpool te lopen, een kloppend hart in je hand te houden of tijdens een storm op een booreiland te werken? Virtuele werelden zijn door nieuwe technieken als virtual en augmented reality dichterbij dan ooit en ze bieden prachtige kansen voor ons onderwijs. In deze kennismaking dompelen we de leerlingen onder in een waanzinnige wereld waar ze gegarandeerd met allerlei spannende verhalen weer uit tevoorschijn komen!

Game-design

Welke leerling houdt nou niet van gamen? Maar zou het niet gaaf zijn om zelf je eigen computergame te kunnen ontwerpen? In deze workshop gaan leerlingen in teams aan de slag met Bloxels en ontwikkelen ze hun eigen digitale game, die vervolgens direct via een telefoon of tablet echt te spelen is. Hoe cool is dat…

Simpel toch?!

In deze workshop focussen leerlingen op het in stukjes knippen van een (groot) probleem; eigenlijk precies zoals een computer dat doet. Het doel daarvan is om in het dagelijks leven ook te leren een complex probleem op te lossen, door eerst kleine probleempjes op te lossen, en taken te verdelen. De opdrachten zijn praktisch en dagen de leerlingen uit om net dat stapje verder te zetten. De ervaring in deze workshop kan leerlingen verder helpen in hun toekomstige leven.

×